Доставките на компютри продължават да спадат

В края на миналата година пазар на компютри е отчел най-големия си спад на годишна база досега, разкриват данни на IDC, което показва, че възложените на Windows 10 надежди за катализиране на продажбите не са се осъществили. Според агенцията за последното тримесечие на миналата година доставките на компютри в световен мащаб са се свили с 10,6%. Данните на Gartner са малко по-оптимистични и показват спад за периода от 8,3%, но пак не са повод за радост, тъй като става дума за тримесечието с традиционно силно продажби. Като цяло за пръв път от 7 години годишните доставки на компютри са били под 300 милиона броя.

Поглед към класацията на най-големите доставчици на компютри показва познатата конфигурация и разкрива, че единствено Apple може да се похвали с ръст на доставките в проучванията и на двете агенции. Другата компания с положителен баланс е Asus с ръст на доставките от 0,8%, но само според данните на IDC. Gartner смята, че тайванската компания всъщност е отчела намаление на доставките с 3,2%. И двете класации обаче подредбата остава една и съща с лидер Lenovo. Успехът на Apple показва възможност за ръст в сегмента на премиум устройствата с иновативни функции, които поставят потребителското изживяване на първо място, смята IDC.

Според анализаторите причините за спада са няколко. От една страна потребителите удължават периода, през който използват компютъра си, за което помага и засилената употреба на смартфони и таблети, а от друга стратегията на Microsoft да осигури безплатен ъпгрейд до Windows 10 за ползващите Windows 7 и Windows 8 е разубедила мнозина да си купят компютър с нова операционна система. Двете агенции очакват през следващата година да се засилят доставките на хибридни устройства, а като цяло по-сериозен тласък на целия сектор ще има през втората половина на годината.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s