Jaguar XF ще получи нова система за задвижване на всички колела

Конкурентът на BMW 5 Series, Volvo S90, Audi A6 и новият Mercedes-Benz E-Class от Jaguar ще получат нова система за задвижване на четирите колела. XF ще последва тенденцията, наложена с F-Type и XE, но тук опциите за съчетаването на системата с двигателите са сведени до минимум. Тя ще идва само с четирицилиндровия дизелов Ingenium с мощност 178 конски сили.

Въпреки че на пръв поглед двигателят не изглежда достатъчно мощен за голямото купе, той позволява достигането на 100 километра в час от спряло положение за 7,9 секунди. Максималната скорост е ограничена до 220 километра в час, a разходът на гориво е едва 4,9 литра на 100 километра. Тези резултати са постигнати с помощта на лекото алуминиево шаси и купе, като системата за задвижване на всички колела добавя само 105 килограма над стандартните за модификацията със задвижване на задния мост.

Технологията за разпределяне на въртящия момент в XF е същата като при спортния F-Type. В по-голямата част от времето се задвижват задните колела, а когато някое от тях загуби сцеплението, енергията се препраща към тези с най-добър контакт с пътя. При навлизане в завой с по-голяма скорост въртящият момент се изпраща към предните колела за подобряване на поведението и стабилността.

Продажбите на XF AWD ще започнат през пролетта на 2016, като базовата му цена ще е 36 350 паунда. Това е с 4 050 над цената за версията със задно задвижване, която се предлага за 32 300 паунда.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s