Fixstars представи най-големия в света флаш-диск с информационен обем 13 TB

Компанията Fixstars, известен производител на флаш-дискове, подобри всички досегашни рекорди на други производители, като анонсира два SSD с обем 10 и 13 TB.

1.jpg

По този начин Fixstars постави и друг рекорд – изпревари всички производители на хард дискове. Неотдавна Seagate представи на пазара HDD запълнен с хелий и информационен обем 10 TB. Засега това е най-големият твърд диск на пазара.

F133_569A0BB6
Производителността на новия флаш-диск също е на високо ниво.

88F7_569A0BB6
Както с хелиевия HDD, така и този SSD не са предназначени за обикновените потребители с домашни персонални компютри. Новите флаш-дискове ще се използват предимно в дата-центровете, работещи с електронни облаци. Новите устройства са идеални за стрийминг, за създаване на CG/VFX, за обработка на видео.

Новите SSD имат 2,5-инчов размер, използват фирмен контролер и памет Toshiba MLC NAND. Скоростта на последователното четене е 580 MB/s, а на последователния запис – 540 MB/s. Консумацията в режим на покой не превишава 3 W, а при пиково натоварване – 6,5 W. Височината на новия флаш-диск е е два 15 милиметра.

Цената на тези дискове е висока и те струват колкото малка яхта, Дискът с обем 13 TB струва $19 000. Получава се цена от около 1,46 американски долара за 1 GB, а това е много повече, отколкото в потребителските персонални компютри.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s