НАСА отмени мисията до Европа и програмата за изместване на астероид

Europa-logo.jpg

Президентските планове на Доналд Тръмп относно бюджета на НАСА вече се известни: съкращения в бюджета почти няма. През финансовата 2018 година НАСА ще получи $19,1 милиарда, които са с $200 милиона по-малко от миналата финансова година.

Въпреки незначителното ограничаване на финансирането, НАСА отмени някои интересни мисии, включително твърде спорната за роботизирано разделяне на астероид на части и неговото преместване близо до Луната. Но технологията на слънчевите двигатели, специално създадени за тази мисия, ще бъде използвана в други проекти.

Мисията с кацането на космически апарат на повърхността на спътника на Юпитер – Европа, също се отменя. Всичко това не променя особено програмата на НАСА за усвояване на космоса. Агенцията ще се съсредоточи предимно върху полета до Марс.

B093_562E3EB3.jpg

През тази календарна година НАСА ще се фокусира върху съвместната работа с комерсиалната космическа промишленост и ще разшири връзките с частния сектор.

Продължава строежът на гигантската ракета Space Launch System и капсулата за екипажа Orion, предназначени да отправят хора в дълбокия космос и евентуално до Марс. Тези два проекта получават финансиране в размер на $3,7 милиарда. Сценарият остава същият: безпилотен полета на SLS през 2018 година, след което ще последва пилотируема мисия.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s