Учени управляват робот с мисъл

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) намериха начин за управление на роботи със силата на мисълта. Разработката е дело на учени от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL).

Учените обработват сигнали от електроенцефалограма на човека с помощта на алгоритми за машинно обучение. Целта на обработката е да открие т.нар. потенциал за грешка – ErrP, който се формира от мозъка, когато човек види, че роботът действа неправилно, и на негова база се коригира поведението на машината.

Наблюдавайки действията на робота, операторът мислено се съгласява или не с него. Съответните сигнали, генерирани от мозъка, се отчитат от робота, който настройва действията си според желанията на човека, става ясно от разпространения от MIT видеоклип.

Тъй като показателят ErrPs е пропорционален на степента на грешките, учените вярват, че техният метод е подходящ за изпълнение на сложни задачи с избор от няколко варианта. Технологията може да намери приложение в управлението на промишлени роботи и автономни автомобили.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s