Toyota възражда MR2

GT86 и новата Supra са другите автомобили от новата гама спортни модели

Японският гигант Toyota планира завръщане сред производителите на спортни модели, съобщи списание Evo. Допреди 20 години компанията предлагаше такива автомобили, след което пое в друга посока. Сега отново ще се залага на скоростта и динамиката. Информацията беше потвърдена от легендарния инженер на Toyota и шеф на Gazoo Racing – Тецуя Тада.

Toyota прави гама спортни модели, възражда MR2

Тада обяви, че в „сърцето на новата гама спортни модели” ще влязат новата Supra, вече познатата GT86, която трябва да замести легендата Celica и бъдещия спортен двуместен автомобил, който ще е духовен наследник на друга легенда – MR2. Шефът на Gazoo Racing допълни, че иска трите нови модела да влязат в производство „колкото се може по-скоро”.

Потвърждението на новината, че Toyota ще възроди MR2 е приятна изненада за феновете на модела, които се надяват на нещо подобно от началото на века насам.

Toyota прави гама спортни модели, възражда MR2

Тецуя Тада беше начело на проекта GT86 и се справи отлично, а концепцията му за новия MR2 не е изненада – колата трябва да е колкото се може по-семпла в техническо отношение и максимално олекотена. Първоначално новата MR2 ще е с конвенционално задвижване, а по-късно ще се появи и хибридна версия, в която, обърнете внимание, ще присъстват технологии, заети от LMP1 прототипа на Toyota в световния шампионат за издръжливост и „24 часа на Льо Ман”.

Toyota прави гама спортни модели, възражда MR2

Развитието на GT86 ще продължи, но мощността на модела няма на расте, за да не се конкурира с новата Supra. Тецуя Тада намекна пред списание evo, че възродената Supra ще е по-скоро съперник на Porsche Cayman, отколкото на 911, като обясни, че новият модел ще е „по-лек от съперниците си”, но няма да им отстъпва по отношение на динамиката и мощността.

Специално за рали феновете Тада потвърди, че в Gazoo Racing обмислят създаването на версии R5, R3 и R2 на новия Yaris, като тези коли ще са предназначени за частни тимове в различни международни и национални шампионати.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s