Теленор Груп тества 5G в Норвегия

Теленор Груп извърши тестове на мрежа от пето поколение (5G) в Норвегия, съвместно с Huawei. Технологията бе демонстрирана днес в централния офис на компанията, част от която е и българският оператор Теленор.

Това бе първата публична 5G демонстрация в Норвегия. Очаква се технологията да бъде предложена на клиентите в страната през 2020 г. Роботизирана хирургия и автономни автомобили са сред нещата, които ще се превърнат в реалност, благодарение на мобилните мрежи от пето поколение.

„С днешния тест направихме важна стъпка към дигиталното бъдеще във всички държави, в които Теленор оперира“, коментира главният изпълнителен директор на Теленор Групо – Сигве Бреке.

5G технологията предлага гъвкавост по отношение на използваните решения за предлагане на услуги, които могат да се адаптират към най-разнообразни потребителски нужди, при това с използването на една и съща обща инфраструктура.

Новата технология предвижда въвеждане на „slab allocated“ мрежи. Това означава, че в рамките на една физическа мрежа ще бъде възможно да се предложат едновременно множество логически мрежи, изградени на базата на специфичните нужди на конкретни групи потребители.

„Теленор вижда множество нови приложения на технологията, които изискват по-високи скорости, по-малки забавяния и по-голяма надеждност на мрежата, каквито никога не бихме могли да имаме с 4G“, посочи Берит Свендсен, изпълнителен президент на Теленор Груп за сектор Скандинавия.

По време на днешният тест Теленор и Huawei демонстрираха високоскоростен пренос на данни през радио-мрежа, което повдига завесата пред бъдещето на мобилния интернет. Демонстрацията е и част от процеса за стандартизация на 5G, преди старта на търговското предлагане на технологията.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s