Deep Web намалява рязко

Уеб ресурсите в т.нар. сенчест интернет са намалели за една година с близо 85%, по данни на изследователския проект OnionScan, огласени тази седмица.

Проучването обхваща сайтове, извлечени от базите данни на свободен хостинг, както и от собствен списък на OnionScan. Сканираното е извършено в продължение на няколко дни, за да обхване колкото се може повече ресурси.

От април 2016 г. броят на ресурсите в анонимната мрежа Tor е намалял от 30 хиляди до 4,4 хиляди. Рязкото снижение в броя на тези сайтове се обяснява с кибератаките срещу хостинг доставчика Freedom Hosting II от страна на групата Anonymous, заради публикуване на съдържание с детска порнография.

След атаките от Tor изчезнали хиляди активни сайтове. По-рано пък се появиха информации, че в резултат на хакерски атаки в свободен достъп са попаднали персонални данни за 381 хиляди потребители.

Проектът OnionScan се занимава със събиране и анализ на информация за това как се използват анонимните мрежи. Експертите предполагат също, че драстичното намаляване на сенчестите уеб ресурси се дължи на прекратяване на работата на пощенската услуга Sigaint.

Поместването на сайт в сенчестия интернет е извън техническите възможности на повечето хора, коментира Gizmodo. Мрежата Tor опростява тази задача, но създава допълнителни заплахи за сигурността, в резултат на което анонимността и конфиденциалността на потребителите може да бъде компрометирани.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s